Ücretsiz Kanser Taraması İçin Halkımızı Toplum Sağlığı Merkezimiz KETEM Birimine Bekliyoruz.
Taramalar Kimleri Kapsar?
“40-69 Yaş Arası Tüm Kadınlar için 2 yılda bir mamografi çekimi ile Meme Kanseri Taraması yapılır. 30-65 Yaş Arası Tüm Kadınlar için 5 yılda bir Pap Smear/ HPV-DNA Testi ile Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapılır. 50-70 Yaş arası Tüm Kadın Ve Erkekler için 2 yılda bir Gaita Gizli Kan Testi ile Bağırsak Kanseri Taraması yapılır.”
Bağırsak kanseri
“Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaşından sonra gözlenmektedir. Ortalama görülme yaşı 63’tür. Kadın-erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur.”
Meme kanseri
“Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler çok önemlidir. Genetik yapıda çeşitli faktörlerin ve normal yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan bozukluklar kansere neden olur. Ancak meme kanserlerinin sadece %7-9’luk bir kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir.”
Rahim ağzı kanseri
“Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. “Smear/Pap-smear” isimli test ile tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Rahim ağzı kanseri Türkiye’de en sık görülen 8. kanser türüdür.”