KANSER TARAMALARI İLE ERKEN TEŞHİS ARTIK MÜMKÜN!
17 Şubat 2019

KANSERDE ERKEN TEŞHİS ARTIK MÜMKÜN !

Kanser, günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle önem arz etmektedir.

Kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır.

1) Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;
* Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması için danışmanlığın verilmesi
*  Yılda bir klinik meme muayenesi
* 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi

2) Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri tarama programı kapsamında;
* 30-65 yaş aralığındaki kadınlarda 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması

3) Kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramaları;
* 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması,
* 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

Kanser taramaları, Hastanemizde Aile Sağlığı Merkezimiz ve Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Tarama Birimimizde hasta mahremiyetine uygun şekilde bayan personelimiz tarafından ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Bu testleri düzenli olarak yaptırmak, bahsedilen kanser türlerine karşı erken teşhis imkanı sağlamakta ve tedavi şansını artırmaktadır.

Kendinizi ve sevdiklerinizi kanserden koruyun; hastalığın soğuk kollarına değil sağlık personelimizin sıcak ve şefkatli kollarına emanet edin.